Jatkopesti Korkeasaaren eläintarhan johtokuntaan ja hieman vaalianalyysia

-Syksyn kunnallisvaalien jälkeen olin tosi pettynyt, kun äänimääräni väheni vuoden 2004 kunnallisvaalien 94:stä vuoden 2008 vaalien 71:een. Tavoitteena kun oli, että nyt kolmansien kunnallisvaalieni jälkeen olisin saanut niin paljon ääniä, että olisin päässyt jonkin itseäni kiinnostavan lautakunnan varsinaiseksi jäseneksi.
-Tein muulla tavoin vaalityötä suunnilleen kuten aiemminkin, mutta nyt mulla ei ollut kuin yksi lehti-ilmoitus, kun aiemmin on ollut muutamia. En halunnut nyt ottaa vaalivelkaa. Vaikea on itse arvioida, miksi äänimääräni ei noussut. Monet ystäväni sanovat, että olen väärässä puolueessa. Ja tutkimustenkin mukaan hyvin monet valitsevat ensin puolueen ja sitten ehdokkaan.
-Kun omaa vaalitulostani vertaa Helsingin Keskustan vaalitulokseen, niin ei mulla aivan huonosti kumminkaan mennyt. Helsingin Keskustan äänimäärä väheni syksyn 2004 vaaleista 2251:llä, joka tarkoittaa 1,1 prosenttia. Nyt vuonna 2008 tuli 11 833 ääntä, joka on 4,3 prosenttia Helsingissä annetuista äänistä.
-Kunnallisvaalien jälkeen kyseltiin Helsingin Keskustan toimesta toiveita, mihin luottamustoimeen kukin ehdolla ollut haluaa. Toivelistallani oli myös Eläintarhan johtokunnan varsinainen jäsenyys. Olenkin tosi tyytyväinen tästä jatkopestistä, josta Helsingin uusi kaupunginvaltuusto päätti ensimmäisessä kokouksessaan 14.1.2009.
-Olen yrittänyt seurata kunnallisvaalien jälkeistä keskustelua siitä, miksi vaaleissa Suomen Keskustalla kävi kuten kävi. Keskustan laarista väheni syksyn 2004 vaaleista syksyn 2008 vaaleihin 30 685 ääntä. Nyt kannatus oli 20,1 prosenttia, kun vuoden 2004 vaaleissa se oli 2,7 prosenttia enemmän. Vaalikentällä omiin korviini kantautui esim. seuraavia syitä: 1. Keskustan johtajien henkilökohtaisten asioiden käsittely julkisuudessa. 2. Sipoon länsiosan pakkoliittäminen Helsinkiin oli joillekin Keskustan entisille kannattajille liikaa myös Helsingissä (ehkä Kokoomuksen kannattajat sen paremmin hyväksyivät). 3. Osa omista entisistä äänestäjistäni on kertonut, että ei enää äänestä minua, koska esim. Mauri Pekkarinen puhuu usein Vuotoksen ja Kollajan tekoaltaiden rakentamisesta (Pekkarinen puhuu näin entisten Keskustan äänestäjien ääniä Vihreiden pussiin niin Helsingissä kuin varmaan muissakin kaupungeissa). Täytyy muistaa, että Keskustalla puolueena ei ole päätöstä esim. Vuotoksen altaan rakentamisesta (en itse hyväksy sen rakentamista). Vaalikentällä kuulemani lisäksi: 4. Ja kaipa se hallitusvastuukin taantuman kynnyksellä sitten painoi Keskustan kannatusta alaspäin ainakin Pohjois-Suomessa. 5. Ja varmaan osa entisistä Keskustan äänestäjistä Helsingissä äänesti nyt perussuomalaisia, jotka olivat vaalivoittajia myös Helsingissä (ja ääniharava Jussi Halla-aho muuten valittiin myös Korkeasaaren johtokunnan jäseneksi).

Vesa Koskela
Helsingissä 19.1.2009

P.S. Tässä on vihdoin tämä vaalianalyysini, joka on yksi näkökulma Keskustan vaalitappioon Helsingissäkin.
P.P.S. Ja kiitos 71:lle äänestäjälleni, koska ilman teidän ääniänne Korkeasaaren jatkopesti ei olisi ollut mahdollinen.