Heidi Rajaniemi ja Viikin Latokartano

3. Heidi syreenipensaassa - kuten lapsena

4. Kivilattialla riemunkirjava räsymatto

5. Viikin kyläkeinua etsimässä

6. Maaherranpuisto rakenteilla
Näyttely

Heidi Rajaniemi muutti Viikin Latokartanon päärakennukseen noin 60 vuotta sitten ja asui siellä noin 15 vuotta. Heidin isä Onni Pohjakallio toimi Helsingin yliopiston Kasvipatologian ja biologian laitoksen professorina sekä Maatalousmuseon esimiehenä.

Heidi muistaa, että kartanossa kuvattiin suomalaisia elokuvia, joissa oli näyttelijänä mm. Kirsti Ortola. Ainakin Hilja Maitotyttöä ja Pastori Jussilaista ja Lapatossua on kuvattu Viikissä.

Viikin kartanon pihapiirissä on rakennus, jossa on välillä pidetty lampaita ja joskus se on ollut mehupuristamo. Mutta Heidi muistaa, että hänen lapsuudessaan välillä rakennuksessa asui myös perhe, jossa hän kävi kylässä. Kylmällä kivilattialla oli iloisenkirjavia riepumattoja.

Syksyllä 2006 tähän rakennukseen, 1800-luvun alussa rakennetun navetan maitohuoneeseen on ilmestynyt Viikin Paja. Navetta paloi vuonna 1937, mutta maitohuonessa toimii nyt seppä Timo Miettinen.

Kun Heidi oli pieni tyttö, hän kävi usein Hakalanniemen Keinumäen (mikä ei ollut oikeastaan mikään mäki) kyläkeinussa keinumassa. Keinumäki ja etenkin keinu oli yksi hänen lapsuutensa mielipaikka. Heidin lapsuudessa noin 50 viikkiläistä kokoontui kyläkeinun ympäristöön etenkin juhannuksena laulamaan. Viikissä asui 1940-50 -lukujen taitteessa 32 lasta. Koska Keinumäen alue oli melko laaja ja tasainen, se toimi hyvin kokoontumispaikkana. Ja siellä kuvattiin vanhoihin suomalaisiin elokuviin mm. sotaan liittyviä ratsastuskohtauksia. Nyt keinun kohdalla on joko luonnonmetsää tai Arboretumin puita.

Heidi Rajaniemi muistaa hyvin Viikin Latokartanon pihapiirin vanhan tammen, joka on edelleen kartanorakennuksen vierellä yhdessä toisen tammen kanssa. Heidän perheellä oli suuri ruokapöytä tammen juurella. Ruoka-aikaan mm. hirvet ja jänikset tulivat pyytämään osuuttaan. Kerran saapui hirviperhekin, äiti, isä ja vasa. Ruokaa kävi välillä pyytämässä ihmisetkin.

Viikin kartanon yhteyteen on nyt rakenteilla Maaherranpuisto. Kunhan se valmistuu, löydät todennäköisesti Heidin sieltä lukemassa espanjaa, joka on yksi hänen harrastuksistaan. Uudesta puistosta muodostunee eläkepäivinä Heidille uusi mielipaikka.